Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Deriválás, Integrálás

99
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogyan tanulhatok meg a leggyorsabban integrálni valamint deriválni. Melyikkel érdemes kezdeni , valamint mik az alapjai? Ha valamilyen videó sorozatot vagy esetleg valamilyen kurzust ajánlatok nagyon megköszönném! Ha valakinek esetleg van ideje rá az alapokat elmondani , nagyon hálás lennék.
Előre is köszönöm !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#derivalas, #integralas, #fuggvenyek, #határérték
1
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Mindenképp a deriválással kezdd. Állítólag deriválni a ló is tud, integrálni meg (itt sokféle verzió van) még mi sem (vagy a professzor, sőt Isten sem).

Ha megtanulod és megérted az alap deriválási szabályokat, akkor ezen a téren nyert ügyed van, van egy-két összetettebb feladat, amihez kell egy kis átalakítás (gondolok itt pl az `x^x` deriváltjára), de az sem olyan bonyolult.

Az integrálás már kicsit összetettebb, indulásnak elég, ha az alapintegrálokat megtanulod, megérted, megjegyzed. Fogsz összefüggést találni a két dolog között, azt ígérhetem

Az ehhez a témához tartozó fogalmakat is megtalálod az interneten, mi sem tudjuk szebben leírni.

Gyakorló feladatsorok is vannak sokfelé, itt van egy-egy példa:

https://tudomanyplaza.hu/feladatok-es-megoldasok-derivalas-temakorben/

https://tudomanyplaza.hu/feladatok-integralszamitas/

Mielőtt megnézed a megoldásokat, oldd meg, ha nem annyi, érdemes újraszámolni (vagy ott rontották el, mert bárhol előfordul). Ha elakadsz a feladatokkal, ide a fórumba felteheted a feladatot, sok lelkes segítő szívesen válaszol részletesebben.

Az ábrán a deriválási szabályok és az alapintegrálok indulásnak.
3