Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
517
Két nyomtató 8200 lapot nyomtatott ki, ám az egyik által nyomtatott lapok 2%-a, a másik esetében pedig 3% lett hibás, összesen 216 darab lapot kellett újra kinyomtatni. Hány db hibátlan papírt nyomtattak az egyes nyomtatók?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egyik nyomtató által nyomtatott lapok: `x`
Másik által: `y`

`x+y=8200`
`0,02x+0,03y=216`

Egyik ismeretlenből kifejezem a másikat:
`y=8200-x`

Behelyettesítek a másik egyenletbe:
`0,02x+0,03(8200-x)=216`
`0,02x+246-0,03x=216` `//-246`
`-0,01x=-30` `//*(-1)`
`0,01x=30` `//÷0,01`
`x=3000`

`y=8200-3000=5200`

Egyikben kinyomtatott hibás papírok:
`3000*0,02=60`
hibátlanok:
`3000-60=2940`

Másikban kinyomtatott hibás papírok:
`5200*0,03=156`
hibátlanok:
`5200-156=5044`

Ellenőrzés: `60+156=216`
`2940+5044+216=8200`

Az egyik nyomtató `2940`, a másik `5044` hibátlan lapot nyomtatott ki.
Módosítva: 4 éve
2