Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
424
Sziasztok! Sürgős lenne!!
Mennyi a széndioxid gáz héliumhoz viszonyított sűrűsége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

3
`rho_(CO_2)=1,977` `(kg)/(m³)`
`rho_(He)=0,178` `(kg)/(m³)`

`(1,977)/(0,178)≈11,1` azaz a `CO_2` kb. `11,1`-szer sűrűbb, mint a `He`.
-1

`M_(CO_2)=44` `g/(mol)`
`M_(He)=4` `g/(mol)`

`(44)/4=11`

Tényleg ugyanaz jön ki.
0

Ami fontos a feladatban, hogy a megoldás az általános gáztörvényből következik.

`p*V=n*R*T` (nyomás * térfogat = anyagmennyiség * gázállandó * hőmérséklet, és mindent SI-ben célszerű behelyettesíteni, akkor nem számolod el az eredményt).

`n=m/M`, tehát az `"anyagmennyiség" = "tömeg" / "móltömeg"`

`p*V = m/M * R * T " és ebből a sűrűség: " rho = m / V = (p * M) / (R * T)`

Mivel (feltételeznünk kell hogy) azonos a p és a T, (az R állandó, ugyanaz a szám), ezért a sűrűségek aránya esetén csak a móltömegek aránya marad:

`rho_"CO₂"/rho_"He" = (m_"CO₂" / V_"CO₂")/ (m_"He" / V_"He")= ((p * M_"CO₂") / (R * T))/((p * M_"He") / (R * T))`

A nagy törtben a számlálóban és a nevezőben is ugyanaz a p, T és R van, tehát p/p=1, T/T=1, R/R=1, ezek kiesnek, marad `M_(CO₂)/M_(He)`, ami egyenlő `rho_(CO₂)/rho_(He)`
Módosítva: 4 éve
2