Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Parabola egyenlete

Főoldal » Középiskola » Matematika
599
Rendezzük a következő egyenletet parabola egyenletére, és mondjuk meg a fókuszpontját, tengelypontját, paraméterét, és vezéregyenes értékét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Lese írd Epyxoid mert baromság amit írsz.

https://www.mathway.com/Algebra ellenőrizd le. Semmi köze a feladathoz annak amit írsz. Ha nem ezek jöttek ki amiket kiszámol akkor elcseszted.
-2

`5x^2-80x+y+320 = 0`
(Mellesleg ez az általános alakja a parabola egyenletének. Mi a normál alakot keressük, mert abból olvashatóak le az adatai)

Először leosztunk mindent 5-tel, mivel 5 nem egy négyzetszám sajnos:
`x^2-16x+y/5+64 = 0`

Majd teljes négyzetté alakítjuk a négyzetes kifejezést:
`(x-8)^2-64+y/5+64 = 0`

Utána átviszünk minden mást a másik oldalra:
`(x-8)^2 = -1/5 y`

Ezzel megkaptuk a parabola egyenletének normál alakját.

Vagyis a tengelypont:
`T(8; 0)`

A `p` paraméter:
`p = -1/10`

Tehát a fókuszpont:
`F(8;\ "-"1/20)`

És végül a vezéregyenes egyenlete:
`y = 1/20`
Módosítva: 4 éve
0

A helyes megoldás
1