Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Parabola egyenlete

Főoldal » Középiskola » Matematika
553
Rendezzük a következő egyenletet parabola egyenletére, és mondjuk meg a fókuszpontját, tengelypontját, paraméterét, és vezéregyenes értékét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
`y^2-10y+2x-24 = 0`

Először teljes négyzetté kell alakítani az `y`-os kifejezéseket:
`(y-5)^2-25+2x-24 = 0`

Utána átviszünk minden mást a másik oldalra:
`(y-5)^2 = -2x+49`

Aztán kiemeljünk jobboldalról `x` együtthatóját:
`(y-5)^2 = -2(x-49/2)`

Ezzel megkaptuk a parabola egyenletének normál alakját.

Vagyis a tengelypont:
`T(49/2; 5)`

A `p` paraméter:
`p = -1`

Tehát a fókuszpont:
`F(24; 5)`

És végül a vezéregyenes egyenlete:
`x = 25`
Módosítva: 4 éve
1

Ennek kéne kijönnie nem annak a baromságnak amit Epyxoid kitalált a semmiből.....
1