Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
629
Egy viztorony árnyéka 40 m hoszú, egy 2m karó árnyéka 2,5 m hosszu, milyen magas a viztorony?
Szeretném megkérni azt aki megcsinálja,hogy egy füzet lapra vagy akármire vezesse már le hogyan kell,ezt nem értem
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel ugyanakkor lett megvizsgálva a két dolog árnyéka, így ugyanolyan szögben vannak megvilágítva a nap által, vagyis a tárgy, ami árnyékot vet, a tárgy árnyéka és a kettőt összekötő szakasz egy-egy derékszögű háromszöget alkot, amik hasonlóak, mivel mindkét esetben ugyanaz a nap beesési szöge, ahogy megvilágítja őket. Vagyis ugyanúgy aránylik a karó hossza és annak árnyéka egymáshoz (ugyan annyiszorosa az egyik a másiknak), mint a másik víztorony esetében. Jelölje mondjuk `h` a víztorony magasságát. Ekkor:
`h/40 = 2/"2,5" => h = 40*2/"2,5" = "32 m"`

Ez a fenti egyenlet pusztán csak annyit akar jelenteni, hogy a karó magassága az az árnyékának a valamennyiszerese (és fordítva, csak attól függ honnan nézzük), jelen esetben `2/"2,5" = 4/5 = "0,8"`-szorosa. És mivel a víztornyot is ugyanúgy világítja meg a nap, ezért a magassága is ugyanúgy az árnyéka `"0,8"`-szorosa.
Módosítva: 4 éve
0