Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
1297
Írj fel egy olyan másodfokú egyenletet amelynek a gyökei az alábbiak:

x1=7 x2 =2

x1=2 x2=4
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
`ax^2+bx+c = a(x-x_1)(x-x_2)`, ahol `x_1` és `x_2` az `ax^2+bx+c` másodfokú egyenlet két gyöke
Az egyenlőség jel jobboldalán lévő kifejezést a másodfokú egyenlet gyöktényezős alakjának hívják.

Vagyis
a) `x_1 = 7 ``", "`` x_2=2:`
`(x-7)(x-2) = x^2-2x-7x+14 = x^2-9x+14`

b) `x_1 = 2 ``", "`` x_2=4:`
`(x-2)(x-4) = x^2-4x-2x+8 = x^2-6x+8`
Módosítva: 4 éve
0

(x – x1) * (x - x2) = 0
(x – 7) * (x – 2) = 0
x2 - 2x – 7x + 14 = 0
x2 - 9x + 14 = 0



(x – x1) * (x - x2) = 0
(x – 2) * (x – 4) = 0
x2 - 4x – 2x + 8 = 0
x2 – 6x + 8 = 0

Ha visszafelé kiszámolod akkor ezek a gyökök fognak kijönni.

Az eredeti képlet az:
a * (x – x1) * (x - x2)
a helyére bármilyen számot írhatsz ha azzal beszorzol és úgy kiszámolod akkor is ezeket fogod megkapni.
Módosítva: 4 éve
0