Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektronika pótvizsga típus feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
370
Milyen hosszú huzalra van szükségünk ha 0,25 mm átmérőjű rézhuzalból 10 Ω-os ellenálást akarunk készíteni?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A réz fajlagos ellenállása:
`rho_"réz" = "0,017"\ (Omega*"mm"^2)/"m"`

A huzal keresztmetszete:
`A = (d^2 pi)/4 = ("0,25"^2 pi)/4 = pi/64 ~~ "0,049 mm"^2`

A kívánt ellenállás:
`R = 10\ Omega`

A huzal ellenállása:
`R = rho l/A`

Ebből mi az `l`-re vagyunk kíváncsiak, a többi adat adott, tehát:
`l = (RA)/rho_"réz" = (10*"0,049")/"0,017" ~~ "28,875 m"`
1