Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
347
A függvény mellett a , -1,5<_x<_2 hogy tudom leolvasni ezt nem értem ,magyarázza már el valaki.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Kaptál két megoldást az egyenletre (a másodiknál a törtben a -4-et javítsd -7-re). A két ponttal három részre tudod osztani a számhalmazt.

I. `x le -1.5`

Azt meg tudod állapítani, hogy ebben a tartományban a függvény értéke negatív (lefelé nyíló parabola)

II. `x ge 2`

Ebben is. Úgy tudod még megállapítani, hogy behelyettesítesz egy 2-nél nagyobb számot. Pl: legyen 5:

`-2*(5^2)+5+6` = `-2*25+5+6` = -39

Akkor jön a megoldás, a harmadik tartomány, a két kapott megoldás közöttiek:

III. `-1.5 le x le 2`

Itt pozitív lesz a függvény, ezt is egy szám behelyettesítésével ellenőrizheted. (0-t a legegyszerűbb):

`-2*0^2+0+6` = 6

Az egyenlőtlenség megoldása:

`x in RR`, `x in [-1.5;2]`.
Módosítva: 4 éve
0

Egy másodfokú függvény képe egy parabola, egy `U` alak, ha a másodfokú tag együtthatója, vagyis `a` pozitív, és egy fordított `U` ha negatív. Abban a feladatban, amin dolgoztál ott `a = -2`, vagyis a függvény képe egy fordított `U` lesz.

Az, hogy egy másodfokú hol lesz `>= 0` az attól függ, hogy mik a zérus helyei és hogyan áll a függvény képe, vagyis hogy `U` alakban, vagy fordított `U` alakban. Ha `U` alakban áll, vagyis az `a` pozitív, akkor a zérushelyek között lesz negatív a függvény értéke, és a zérus helyektől kifelé lesz pozitív. Ha viszont fordított `U` alakú, vagyis `a` negatív, akkor a zérus helyek között pozitív a függvény, és kívül negatív.

Éppen ezért lesz `-1,5 <= x <= 2` a megoldása az egyenlőtlenségnek, mert a két zérus hely között pozitív a függvény, vagyis `>0` és a két zérus helyen `=0`, vagyis a két zérus hely között, a zérus helyeket is beleértve lesz >=0 a másodfokú.
Módosítva: 4 éve
0