Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika... valaki tudja hogy ennek mi a neve ennek a matematika feladatnak tanultam ezt a suliban de nem jut eszembe.

Főoldal » Középiskola » Matematika
460
És meg kérnék valakit hogy irjon már ilyeneket megoldva,meg egy párat amit én csinálok meg.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1


Másodfokú függvények jellemzése.

Példák:

`f(x)=x^2+8x+11`

`g(x)=-x^2+6x+12`

`h(x)=2x^2-4x-1`

Értelmezési tartomány, értékkészlet, szélsőérték, zérushely, monotonitás, paritás, periodicitás, folytonosság, korlátosság; általában ezeket a jellemzőket kell leírni. Ha csak azt a párat, akkor csak azokat gyakorold.

Példa megoldva:

`i(x)=3x^2-12x+18`

`3x^2-12x+18` = `3*(x^2-4x)+18` = `3*(x-2)^2-(3*4)+18` = `3(x-2)^2+6`

A négyzetes tag előjeléből megtudod, ha pozitív, akkor felfelé nyíló parabola lesz; ha negatív, akkor lefelé nyíló parabola.

Az értelmezési tartomány ezeknél általában mindig a valós számok halmaza; az értékkészlet pedig, mivel felfelé nyílik a parabola, valamilyen számnál nagyobb-egyenlő. A kapott átalakítás után a zárójelben levő kifejezés sokat segít, a zárójeles kifejezés ha nullával egyenlő, akkor megtudjuk, hogy a függvényérték 6 vagy annál nagyobb lehet csak.

Értékkészlet: `x in RR`, `x in [6;oo[`.

Ha felfelé nyílik a parabola, akkor minimuma van; a minimum helye az x=2-nél lesz; értéke pedig (már kiszámoltuk) 6. Minimum: (2;6).

Monotonitás: Amíg el nem éri a szélsőértéket, addig csökkenő, utána növekvő; ha lefelé nyíló parabola van, akkor fordítva:

`]-oo;6]` szigorúan monoton növekvő

`[6;oo[` szigorúan monoton csökkenő.

Korlátosság: A felfelé nyíló parabola alulról korlátos, a korlát pedig mindig az az érték, amit az alsó korlátnál felvesz. Lefelé nyílónál fordítva.

K: 6.

Periodicitás: Nem periodikus, szögfüggvényeknél jellemző.

Paritás: Ha az origóra tudod tükrözni, akkor páratlan; ha az y tengelyre, akkor páros. Ez egyik sem, szóval se nem páros, se nem páratlan. A másodfokú függvények ha van paritás, akkor csak a páros jöhet szóba, a hiányos `ax^2+c` formájúak párosak.

Ha ábrázolni kell, akkor részletesen le kell írni a függvénytranszformációkat:

`y=3(x-2)^2+6`

I. `y=x^2` alapfüggvény

II. `y=(x-2)^2` eltolás az x tengely mentén pozitív irányba 2 egységgel.

III. `y=3(x-2)^2` nyújtás az y tengely mentén háromszorosára. (ha 1-nél kisebb, akkor zsugorítás; ha mínusz előjel van, akkor tükrözés az x tengelyre)

IV. `y=3(x-2)^2+6` eltolás az y tengely mentén pozitív irányba 6 egységgel.

Zérushely: ahol metszi az x tengelyt. A kifejezést nullával tesszük egyenlővé és megoldjuk.

`3(x-2)^2+6=0`

`3(x-2)^2=-6`

Az egyenletnek nincs megoldása, a függvénynek nincs zérushelye.

Tengelymetszet: ahol az y tengelyt metszi a függvény, x helyére 0-t helyettesítünk be és megoldjuk:

`y=3*(0-2)^2+6` = `3*2^2+6` = `3*4+6` = `12+6` = 18

Az y tengelyt a (0;18) pontban metszi.

Ami nem kell, akkor azokat szelektáld. Ha csak a minimumot kell megállapítani, akkor csak azt nézd.
0