Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kerlek segits

Főoldal » Általános iskola » Matematika
349
Nem tudom meg a Rajzot se elkesziteni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha az AB= 16 cm, akkor az olyan hosszú lesz, mint a kör átmérője.

Egy derékszögű háromszöget kapsz, az lesz a C csúcsnál. (Thalész tétel már megint).

Ha a háromszöget tükrözöd az AC oldalra, akkor egy egyenlő oldalú háromszöget kapsz, így meg tudod határozni a B csúcsnál levő szöget, `beta` = 60°.

Az AC oldal hosszát Pitagorasz-tétellel számolhatod.

`AC` = `root()((AB)^2-(BC)^2)` = `root()(16^2-8^2)` = `root()(256-64)` = `root()(192)` `approx` 13,86 cm

`T_(ABC)` = `((AC)*(BC))/2` = `(8*13.86)/2` = 55,43 `cm^2`
0