Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitség

Főoldal » Általános iskola » Matematika
468
Sziasztok tudnatok segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
`1.)` A háromszög-egyenlőtlenség miatt a `D`, mert `2+5<8`

`2.)`
`a)` `180°-60°-70°=50°`
`b)` `180°-120°-50°=10°`
`c)` `180°-30°-60°=90°`

`3.)`
centiméterbe átváltva:
`35, 26, 46`
`K=35+26+46=107` `cm`

`4.)`
Egy csúcsból húzható átlók száma: `n-3`, mert ugye saját magába és a két szomszédos csúcsba nem lehet húzni.
tehát:
ötszög: `5-3=2`
hatszög: `6-3=3`
nyolcszög: `8-3=5`

`1.)`
`a=-3`
`b=5`

`7a-b`
`7*(-3)-5=-21-5=-26`

`2a*(-b)`
`2*(-3)*(-5)=(-6)*(-5)=30`

`a^3`
`(-3)^3=(-3)*(-3)*(-3)=-27`

`2.`
`-5(a+0,5)-2(3-a)`
`-5a-2,5-6+2a=-3a-8,5`
`a=5`
`-3*5-6,5=-15-8,5=-23,5`
`a=-2`
`-3*(-2)-6,5=6-8,5=-2,5`

`3.`
`4(x-3)+5=x-13`
`4x-12+5=x-13` `//+13`
`4x+6=x` `//-x-6`
`3x=-6` `//÷3`
`x=-2` `-2∈QQ`

Ellenőrzés:
Jobboldal:
`4(-2-3)+5=4*(-5)+5=-20+5=-15`
Baloldal:
`-2-14=-15`
`-15=-15`

`M={-2}`

`3.`
`2x+5<=4x-7` `//+7`
`2x+12<=4x` `//-2x`
`12<=2x` `//÷2`
`x>=6`

`M={[6; ∞[}`
Módosítva: 4 éve
0

1. oldal

1)
Bármely két oldal összegének többnek kell lennie, mint a harmadik oldal ahhoz, hogy háromszöget formáljanak az oldalak, vagyis a `D` nem szerkeszthető, mert 2+5 kisebb, mint 8.

2)
A háromszög belső szögeinek összege `180°`, vagyis a két adott szöget ebből kell kivonni, hogy megkapjuk a harmadikat.
`180-60-70 = 180-130 = 50°`
`180-120-50 = 180-170 = 10°`
`180-30-60 = 180-90 = 90°`

3)
Itt először közös mértékegységre kell hozni a hosszakat, mondjuk centire.
`"2,6 dm"\ =\ "26 cm"`
`"460 mm"\ =\ "46 cm"`
Vagyis
`K = 35+26+46 = "107 cm"`

4)
Egy csúcsból `n-3` átló húzható, ahol `n` a csúcsok száma, mivel saját magához és a szomszédos 2 csúcshoz húzott vonal nem átló.

Ötszög esetében tehát
`5-3 = 2`
Hatszögnél
`6-3 = 3`
Nyolcszögnél
`8-3 = 5`

3. oldal

1)
`7*("-3")-5 = -21-5 = -26`

`2*("-3")*("-5") = 2*15 = 30`

`("-3")^3 = ("-3")*("-3")*("-3") = 9*("-3") = -27`

2)
`-5(a+"0,5")-2(3-a) = -5a-"2,5"-6+2a = -3a-"8,5"`

`a=5 =>-3*5-"8,5" = -15-"8,5" = -"23,5"`

`a=-2 =>-3*("-2")-"8,5" = 6-"8,5" = -"2,5"`

3)
`4(x-3)+5 = x-13`
`4x-12+5 = x-13 " /"-x`
`3x-7 = -13 " /"+7`
`3x = -6 " /":3`
`x = -2`
Mivel `-2 in QQ`, vagyis `-2` racionális szám, így megoldása a feladatnak.

`4(-2-3)+5 = -2-13`
`4*(-5)+5 = -15`
`-20+5 = -15`
`-15 = -15`

4)
`2x+5 <= 4x-7 " /"-2x`
`5 <= 2x-7 " /"+7`
`12 <= 2x " /":2`
`6 <= x`
Azaz a 6 fölé kell egy teli pont és belőle balra húzni egy egyenest végig a számegyenes végéig, a végén egy nyíllal.
Módosítva: 4 éve
1

1