Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
450
Ebbe valaki legyen szíves segítsen
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Nyugodtan kérdezhettél volna az előző kérdésedben is és megoldja neked Rick a válaszában. Fölösleges ezért egy új kérdésben kitenni ugyanazt.
Módosítva: 4 éve
0

`(3x-3)²=(x-1)(2x+2)`
`9x²-18x+9=2x²+cancel(2x-2x)-2`
`9x²-18x+9=2x²-2` `//+2`
`9x²-18x+11=2x²` `//-2x²`
`7x²-18x+11=0`
És most már a legegyszerűbb formába lett hozva a másodfokú egyenlet. Így már be lehet helyettesíteni a megoldóképletbe, amit remélem tanultatok már. Ha nem, akkor is meg lehet oldani teljes négyzetté kiegészítéssel, de így sokkal egyszerűbb.

Ez a megoldóképlet:
`x_(1,2)=(-b±sqrt(b²-4ac))/(2a)`
Ebben az esetben:
`a=7`
`b=-18`
`c=11`
Ezt beírom:
`x_(1,2)=(-(-18)±sqrt((-18)²-4*7*11))/(2*7)`
`x_1=1`
`x_2=(11)/7`

Ellenőrzés:
`x_1:`
Baloldal:
`(3*1-3)²=0²=0`
Jobboldal:
`(1-1)(2*1+2)=0*4=0`
`0=0`
`x_2:`
Baloldal:
`(3*(11)/7-3)^2`
`((33)/7-3)^2`
`((33)/7-(21)/7)^2`
`((12)/7)^2=(144)/(49)`
Jobboldal:
`((11)/7-1)(2*(11)/7+2)`
`((11)/7-7/7)=4/7`
`(22)/7+(14)/7=(36)/7`
`4/7*(36)/7=(144)/(49)`
`(144)/(49)=(144)/(49)`

`M={(1; (11)/7)}`
Módosítva: 4 éve
3