Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Befogo és magasság tétel feladatokat irjatok már ,ne linket! Köszönöm

Főoldal » Középiskola » Matematika
1320
Befogo és magasság tétel
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Mindkettő csak derékszögű háromszögekre érvényes!

Befogótétel:
Az átfogó magassága (`m_c`) két olyan szakaszra (`x`, `y`) bontja az átfogót (`c`), amivel az adott szakasz és az átfogó szorzata egyenlő a szakasz felőli befogó hosszának négyzetével. Az ábrán ilyen
`a^2 = x*c\ ""` és `\ b^2 = y*c`

Magasságtétel:
Az átfogó magassága két olyan szakaszra bontja az átfogót, amik szorzata egyenlő a magasság négyzetével. Azaz
`m_c^2 = x*y`
Módosítva: 4 éve
1

Óh, most nézem csak, hogy feladatokat kértél. Bocsi :D

Viszont megköti a kezeimet, hogy nem hallottam a varázsszót.
Módosítva: 4 éve
0

1.) Egy derékszögű háromszög átfogójához tartozó magasság 5 ∶ 7 arányban osztja az átfogót. A háromszög legkisebb oldala 17 cm. Mekkora a másik két oldal?

2.) Egy derékszögű háromszögben a befogók hosszának aránya 3 ∶ 8. Az átfogóhoz tartozó magasság az átfogót két olyan szakaszra osztja, amelyek közül az egyik 7 cm–el hosszabb, mint a másik. Számítsd ki az átfogó és az átfogóhoz tartozó magasság hosszát!

3.) Egy derékszögű háromszög átfogóhoz tartozó magassága két olyan részre osztja az átfogót, melyek közül az egyik 6 cm–el hosszabb a másiknál. A háromszög hosszabb befogója 36 cm . Számítsd ki a hiányzó oldalakat és az átfogóhoz tartozó magasságot!

4.) Egy derékszögű háromszög egyik befogója 16 cm, a másik befogó átfogóra eső merőleges vetülete 24 cm. Számítsd ki a háromszög hiányzó oldalait és az átfogóhoz tartozó magasságot!


Aztán ügyesen nehogy valamelyik mindenttudó megoldja valami külső programmal. Majd be küldöd a megoldást?
Módosítva: 4 éve
2