Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség

Főoldal » Általános iskola » Matematika
396
Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni
Prímtényezős alak segítségével hatarozd meg a számok közös osztóját legkisebb közös többszörösét.
(60;72)=
[60;72]
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`{:(60, |, 2), (30, |, 2), (15, |, 3), (5, |, 5), (1, |, ):}`

`{:(72, |, 2), (36, |, 2), (18, |, 2), (9, |, 3), (3, |, 3), (1, |, ):}`

Vagyis
`60 = 2^2*3*5`
`72 = 2^3*3^2`

A legnagyobb közös osztó a közös prímek, vagyis
`(60; 72) = "lnko" (60; 72) = 2^2*3 = 12`

A legkisebb közös többszörös az összes prím a legnagyobb hatvánnyal, vagyis
`[60; 72] = "lkkt" (60; 72) = 2^3*3^2*5 = 360`

(A sima zárójeles és szögletes zárójeles jelölés félrevezető, mert mást is jelölünk így.)
Módosítva: 4 éve
1