Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Parabola egyenlete

Főoldal » Középiskola » Matematika
451
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha a vezéregyenes egyenlete
`y = v-p/2`
a tengelypont
`T(u,v)`
és a fókuszpont
`F(u, v+p/2)`
Akkor a parabola egyenlete:
`(x − u)^2 = 2p*(y − v)`

a) `y +1 = 0 => y = -1 ``", "`` F(4;3)`
Tehát
`{(v-p/2 = -1), (v+p/2 = 3):}`

Ha összeadjuk a kettőt
`2v = 2 => v = 1`
Ha kivonjuk a kettőt egymásból
`-(2p)/2 = -4 => p = 4`

Vagyis
`T(4;1) ``", "`` p = 4`
`(x-4)^2 = 8(y-1)`

b) `y-3 = 0 => y = 3 ``", "`` F(2;"-3")`

`{(v-p/2 = 3), (v+p/2 = -3):}`

`+ => 2v = 0 => v = 0`
`- => -p = 6 => p = -6`

`T(2; 0) ``", "`` p = -6`
`(x-2)^2 = -6y`

De kár, hogy mi sosem csináltunk ilyet középsuliban... Na mindegy, most már ezt is tudom hogyan kell megoldani. Remélem jól csináltam! :D Ha bármit rosszul csináltam kérlek szóljatok, mert most csináltam először!
Módosítva: 4 éve
1