Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Keverési egyenlet

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1192
A 3. És a 6. Feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
3.
Ha vizet öntünk hozzá, attól az almalé mennyisége nem változik, marad ugyanannyi 4 liter. Tehát ha hozzáöntünk x liter vizet, akkor lesz x+4 liter oldat, amiből 4 liter az almalé. Ez a 4 liter az oldatnak a 60%-a, hisz 60%-os almalé oldatunk lett. Ezt így lehet felírni:
`4/(x+4) = (60)/(100)`
Ebből fejezd ki x-et.
0

6.
A 15 kg 20%-os cukoroldatban van `15·(20)/(100) = 3` kg oldott anyag.
Ha elpárologtatunk x kg vizet, akkor az oldat tömege is x kg-mal csökken, vagyis 15-x kg lesz. Az már 40%-os, vagyis annak a 40%-a az oldott anyag (ami ugyanannyi, mint az előbb: 3 kg, hisz csak a vizet párologtattuk el, a cukor benne maradt):
`(15-x)·(40)/(100) = 3`
Fejezd ki x-et.

-----
Nem tudom, lehet, hogy fontos ezt is tudni:
A 3. feladatnál literekről volt szó, úgyhogy ott a százalékok térfogatszázalékok voltak. A 6. feladatnál kg-okról van szó, itt a százalékok tömegszázalékok.
Módosítva: 8 éve
0