Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletrendszer

Főoldal » Középiskola » Matematika
403
Számítsuk ki az alábbi parabola és egyenes közös pontjainak koordinátáit, ha egyenletük a következő:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
I. `y^2=5-x`

II. `y=x/2-2`

A másodikat négyzetreemeled, fennáll a gyökszaporulat veszélye, de az ellenőrzéskor ezt lehet korrigálni.

II. `y^2=x^2/4-2x+4`

`5-x=x^2/4-2x+4` /*4

`20-4x=x^2-8x+16` /Nullára rendezed az egyik oldalt

`x^2-4x-4=0`

`x_(1,2)` = `(4 pm root()(4^2+4*4))/2` = `2 pm root()(8)`

`x_1` = `2-root()(8)` `approx` -0,828

`y_1` = `(2-root()(8))/2-2` = `1-root()(2)-2` = `-1-root()(2)` `approx` -2,41

`x_2` = `2+root()(8)` `approx` 4,828

`y_2` = `(2+root()(8))/2-2` = `1+root()(2)-2` = `root()(2)-1` `approx` 0,41

Ellenőrizni az első egyenletre kell, mindkét gyök jó lesz, így két számpár a megoldása az egyenletrendszernek.
2