Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pótvizsga kérdések 25.

Főoldal » Középiskola » Kémia
367
8 kg, 20% oldhatatlan szennyezést tartalmazó ként oldunk 14 mol/dm3 koncentrációjú KOH oldatban (sűrűség: 1,52 g/cm3). Hány liter oldat kell az oldáshoz, ha a lúgot 25% feleslegben alkalmazzuk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
4 `S` + 6 `KOH` = 2 `K_2S` + `K_2S_2O_3` + 3 `H_2O`

(Itt azért illett volna megadni egy reakcióegyenletet, ránézésre nem derül ki, hogy mi keletkezik; keletkezhet szulfát, szulfit; töménységtől és egyéb körülménytől is függ. Az lényegében határozza meg a kén és a lúg arányát, ezt a terméket választottam)

`A_S` = 32 `g/(mol)`

`M_(KOH)` = 56 `g/(mol)`

8 kg anyagban van `8*0.8` = 6,4 kg kén; ami `6.4/32` = 0,2 kmol = 200 mol kén

Az egyenlet szerint ehhez szükséges `200/4*6` = 300 mol KOH

14 mol KOH van 1 `dm^3` oldatban

300 mol KOH van `300/14` = 21,43 `dm^3` oldatban

A felesleg 25%, ezért a szükséges KOH oldat mennyisége `21.43*1.25` = 26,79 liter.

0