Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pótvizsga kérdések 24.

Főoldal » Középiskola » Kémia
366
150 kg metánt 20%-os vízgőzfelesleggel reagáltatunk. Számítsuk ki a keletkezett gázok térfogatszázalékos összetételét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`CH_4` + `H_2O` `rightarrow` `CO` + 3 `H_2`

`M_(CH_4)` = 16 `g/(mol)`

A térfogat%-os összetételhez nem feltétlenül szükséges a kiindulási mennyiséget megadni, de mivel meg van adva, számolhatunk ezzel a mennyiséggel.

150 kg metán az `150/16` = 9,375 kmol

Ehhez szükséges ugyanennyi, azaz 9,375 kmol vízgőz. A 20 % felesleg az `9.375*20/100` = 1,875 kmol, ez a végső elegyben benne lesz.

Keletkezik továbbá 9,375 kmol `CO` és `3*9.375` = 28,175 kmol hidrogén

Az elegy össz molmennyisége: 9,375 + 28,175 + 1,875 = 39,425 kmol

39,425 kmol elegyben van a fent található mennyiségek

100 mol elegyben van `100/39.425*9.375` = 23,78 tf% `CO`

`100/39.425*28.175` = 71,46 tf% `H_2` és

`100/39.425*1.875` = 4,76 tf% `H_2O`.
0