Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pótvizsga kérdések 23.

Főoldal » Középiskola » Kémia
371
A C4H8O vegyület gőzét 10% levegőfelesleggel égettük el. Mi az égéstermék összetétele térfogatszázalékban, ha az égetés hőmérsékletén vízgőz és szén-dioxid keletkezik? (A levegő összetétele 21 mol% O2 és 79 mol% N2.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_4H_8O` + 5,5 `O_2` `rightarrow` 4 `CO_2` + 4 `H_2O`

1 mol vegyület elégetésekor keletkezik 4 mol szén-dioxid és 4 mol vízgőz, továbbá felhasználtunk a teljes égéshez 5,5 mol oxigént. Ha 10 %-os a levegőfelesleg, akkor lesz a végső elegyben még 0,55 mol oxigén. Összesen tehát szükség volt 5,5+0,55 = 6,05 mol oxigénre és ennek megfelelően `6.05/21*79` = 22,76 mol nitrogénre.

A végső elegyünkben tehát van:

4 mol `CO2`, 4 mol `H_2O`, 0,55 mol `O_2` és 22,76 mol `N_2` ; ez összesen

4 + 4 + 0,55 + 22,76 = 31,31 mol elegy

31,31 mol elegyben van ... a felsoroltak

100 mol elegyben van:

`100/31.31*4` = 12,8 mol `CO_2`, ugyanennyi `H_2O`

`100/31.31*0.55` = 1,8 mol `O_2`

`100/31.31*22.76` = 72,6 mol `N_2`

Ez a térfogat%-os összetétel.
0