Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pótvizsga kérdések 22.

Főoldal » Középiskola » Kémia
474
Fehér foszforból 63%-os HNO3-val 40%-os foszforsav oldatot állítanak elő a következőegyenlet szerint:
P + HNO3 = H3PO4 + NO
Határozza meg az egyenlet együtthatóit és pótolja a hiányzó vizet! Hány kg 40%-os foszforsav állítható elő 2,5 kg foszforból, ha a kitermelés 80%?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
3 `P` + 5 `HNO_3` + 2 `H_2O` = 3 `H_3PO_4` + 5 `NO`

`A_P` = 31 `g/(mol)`

`M_(H_3PO_4)` = 98 `g/(mol)`

2,5 kg 40 %-os anyagban van `2.5*0.4` = 1 kg foszfor, ami `1000/31` = 32,26 mol

A reakcióegyenlet szerint keletkezik ugyanennyi mol foszforsav, ami `32.26*98` = 3161 g.

A készítendő oldat 40%-os, tehát `3161/40*100` = 7903 g vagyis 7,9 kg foszforsav-oldat keletkezik.

0