Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pótvizsga kérdések 21.

Főoldal » Középiskola » Kémia
418
Határozzuk meg az alábbi egyenlet együtthatóit és pótoljuk a hiányzó vizet!
Fe + HNO3 = Fe(NO3)3 + NO2
140 g 80%-os tisztaságú vasból hány liter 0 ºC hőmérsékletű és standard nyomású NO2 fejlődik, ha a reakció során a veszteség 10%?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`Fe` + 6 `HNO_3` = `Fe(NO_3)_3` + 3 `NO_2` + 3 `H_2O`

`A_(Fe)` = 56 `g/(mol)`

140 g 80%-os anyagban van `140*0.8` = 112 g, ami `112/56` = 2 mol

A reakcióegyenlet alapján keletkezik `2*3` = 6 mol `NO_2`

V = `(n*R*T)/p` = `(6*8.314*273)/101325` = 0,134 `m^3` = 134 liter

A veszteség 10%, az elillan, marad `134*0.9` = 120,6 liter `NO_2`.
0