Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pótvizsga kérdések 20.

Főoldal » Középiskola » Kémia
432
Kálium-permanganátból sósavval klórgázt állítunk elő. Hány gramm 6% szennyezést tartalmazó KMnO4 és hány cm3 18%-os HCl oldat (sűrűség: 1,09 g/cm3) szükséges 8 liter 25 °C-os, 99990 Pa nyomású klórgáz előállításához, ha a reakció során a veszteség 15%? Írjuk fel a reakcióegyenletet is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2 `KMnO_4` + 16 `HCl` `rightarrow` 2 `MnCl_2` + 2 `KCl` 5 `Cl_2` + 8 `H_2O`

`M_(KMnO_4)` = 158 `g/(mol)`

`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

8 literen felül van még 15 % veszteség; az annyi, mint `8*1.15` = 9,2 l klórgáz keletkezik.

p = 99990 Pa

T = 25 °C = 298 K

n = `(pV)/(RT)` = `(99990*0.0092)/(8.314*298)` = 0,371 mol klórgáz keletkezik.

A reakcióegyenlet alapján ehhez szükséges

`0.371/5*2` = 0,149 mol `KMnO_4`, ami `0.149*158` = 23,47 g

6 % szennyezést tartalmaz, akkor az anyag teljes mennyisége `23.47*1.06` = 24,87 g.

Szükséges a HCl-ból `0.371/5*16` = 1,1872 mol, ami `1.1872*36.5` = 43,33 g

Az oldat 18 %-os, vagyis az oldat tömege `43.33/18*100` = 240,74 g

Az oldat térfogata `240.74/1.09` = 220,9 `cm^3` sósavoldatra van szükségünk.
0