Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pótvizsga kérdések 19.

Főoldal » Középiskola » Kémia
352
Hány t égetett mész és hány m3 20 °C-os 101 325 Pa nyomású CO2 keletkezik abban a mészégető kemencében, amely naponta 75 t 96% CaCO3 tartalmú mészkövet dolgoz fel? Számítsuk ki, hogy a CO2 palackozásához naponta hány db 14 literes kis gázpalack szükséges, ha a palackokat 20 °C-on 12,66 MPa nyomásra töltik fel. A töltőberendezés kompresszoraiban a CO2-veszteség 1,5%.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`CaCO_3` `rightarrow` `CaO` + `CO_2`

`M_(CaCO_3)` = 100 `g/(mol)`

`M_(CaO)` = 56 `g/(mol)`

75 t 96%-os anyagban van `75*0.96` = 72 t mészkő, ami `72/100` = 720 kmol

Ebből keletkezik `720*56` = 40,32 t égetett mész.

V = `(n*R*T)/p` = `(720000*8.314*293)/101325` = 17 310 `m^3` `CO_2` keletkezik.

A veszteség 1,5 %, ennyi elillan, marad `720000*0.985` = 709 200 mol

1 palackba fér:

n = `(p*V)/(R*T)` = `(12.66*10^6*0.014)/(8.314*293)` = 72,41 mol `CO_2`

Szükség van tehát:

`709200/72.41` = 9794 palackra.
0