Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pótvizsga 18.

Főoldal » Középiskola » Kémia
361
100 ml KMnO4 oldat 340 ml 20 °C hőmérsékletű és 97 990 Pa nyomású oxigéngázt fejlesztett a következő kiegészítendő egyenlet alapján:
KMnO4 + H2SO4 + H2O2 = K2SO4 + MnSO4 + H2O + O2
Számítsuk ki a KMnO4-oldat töménységét g/l-ben és molaritásban!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2 `KMnO_4` + 3 `H_2SO_4` + 5 `H_2O_2` = `K_2SO_4` + 2 `MnSO_4` + 8 `H_2O` + 5 `O_2`

`M_(KMnO_4)` = 158 `g/(mol)`

V = 340 ml = `3.4*10^(-4)` `m^3`

p = 97990 Pa

T = 20 °C = 293 K

n = `(pV)/(RT)` = `(97990*3.4*10^(-4))/(8.314*293)` = 13,68 mmol oxigén keletkezik.

A reakcióegyenlet szerint ehhez szükséges `13.68/5*2` = 5,47 mmol `KMnO_4`, ami `5.47*158` = 864 mg.

100 ml oldatban van 5,47 mmol vagy 0,864 g `KMnO_4`

1 l oldatban van 0.0547 mol vagy 8,64 g `KMnO_4`

Az oldat tömegkoncentrációja 8,64 `g/l` ; molaritása 0,0547 `(mol)/(dm^3)`.
0