Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pótvizsga kérdések 17.

Főoldal » Középiskola » Kémia
383
Fém ólmot oldunk 52 cm3 25%-os HNO3-ban (sűrűség = 1,15 g/cm3). Hány cm3 99990 Pa nyomású és 20 °C-os hőmérsékletű NO gáz fejlődik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(HNO_3)` = 63 `g/(mol)`

Ha leszögezzük, hogy csak NO keletkezik, akkor:

3 `Pb` + 8 `HNO_3` `rightarrow` 3 `Pb(NO_3)_2` + 2 `NO` + 4 `H_2O`

52 `cm^3` salétromsav-oldat tömege `52/1.15` = 45,22 g, aminek a 25%-a salétromsav, azaz `45.22*0.25` = 11,3 g, ez pedig `11.3/63` = 0,18 mol. Ebből keletkezik `0.18/8*2` = 0,045 mol

Ha feltételezzük, hogy az ólom feleslegben van, vagyis a salétromsav mennyisége határozza meg a keletkező NO mennyiségét.

n = 0,045 mol

p = 99990 Pa

T = 20 °C = 293 K

`V=(n*R*T)/p` = `(0.045*8.314*293)/99990` = `1.1*10^(-3)` `m^3` = 1,1 `dm^3`
0