Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pótvizsga kérdések 16.

Főoldal » Középiskola » Kémia
356
Hány liter 0 ºC-os, és légköri nyomású CO2 gáz fejleszthető 5 liter 4 mol/dm3 HCl-oldattal (sűrűség = 1,068 g/cm3) fölös mennyiségű márványból, ha a készülék tömítetlensége miatt a keletkező gáz 10%-a elvész?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`CaCO_3` + 2 `HCl` = `CaCl_2` + `H_2O` + `CO_2`

5 liter oldatban van `5*4` = 20 mol HCl

Ebből keletkezik a reakcióegyenlet szerint feleannyi, vagyis 10 mol `CO_2`.

n = 10 mol

T = 0 °C = 273 K

p = 101325 Pa

`V=(n*R*T)/p` = `(10*8.314*273)/101325` = 0,224 `m^3` = 224 `dm^3`

Ennyi keletkezik, de a 10%-a elvész, vagyis marad `224*0.9` = 201,6 `dm^3` a `CO_2` gáz térfogata.
0