Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pótvizsga kérdések 15.

Főoldal » Középiskola » Kémia
377
Hány g 90%-os tisztaságú NaCl szükséges 50 cm3 25 °C-os és 99990 Pa nyomású klórgáz laboratóriumi előállításához?
NaCl + H2SO4 + MnO2 = NaHSO4 + MnSO4 + H2O + Cl2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2 `NaCl` + 2 `H_2SO_4` + `MnO_2` = `NaHSO_4` + `MnSO_4` + 2 `H_2O` + `Cl_2`

`M_(NaCl)` = 58,5 `g/(mol)`

p = 99990 Pa

V = 50 `cm^3` = `5*10^(-5)` `m^3`

T = 25 °C = 298 K

`n=(pV)/(RT)` = `(99990*5*10^(-5))/(8.314*298)` = `2*10^(-3)` mol

Ez a mennyiség keletkezik kétszerannyi, azaz 4 mmol `NaCl`-ból, ami `4*58.5` = 234 mg.

Ennyi NaCl felel meg 90 %-nak.

100 %-nak megfelel `100/90*234` = 260 mg NaCl szükséges a klórgáz előállításához.

0