Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pótvizsga kérdések 14.

Főoldal » Középiskola » Kémia
369
Hány m3 25%-os HCl oldat (sűrűség = 1,125 g/cm3) állítható elő 10 t 18% szennyezést tartalmazó technikai konyhasóból? A gyártás közben a veszteség 4%.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2 `NaCl` + `H_2SO_4` = 2 `HCl` + `Na_2SO_4`

`M_(NaCl)` = 58,5 `g/(mol)`

`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

10 t konyhasóban van `10*0.82` = 8,2 t NaCl, ami `8200/58.5` = 140,2 kmol

Ebből ugyanennyi mol HCl állítható elő, ami `140.2*36.5` = 5116 kg.

A készítendő oldat 25%-os, vagyis az oldat térfogata `5116*4` = 20,465 t

Az oldat térfogata `20.465/1.125` = 18,19 `m^3`

A veszteség 4%, tehát `18.19*0.96` = 17,463 `m^3` oldat keletkezik.
0