Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pótvizsga kérdések 13.

Főoldal » Középiskola » Kémia
423
Hány m3 60%-os H2SO4 (sűrűség = 1,51 g/cm3) szükséges 5 tonna, 8% szennyezést tartalmazó technikai Zn feloldásához? A szennyezés kénsavban nem oldódik, az oldáshoz 5% kénsavfelesleget alkalmaztunk.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`Zn` + `H_2SO_4` = `ZnSO_4` + `H_2`

`A_(Zn)` = 65,4 `g/(mol)`

`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`


5 tonna anyagban van `5*0.92`= 4,6 tonna cink, ez `4600/65.4` = 70,33 kmol

70,33 kmol kénsav az `70.33*98` = 6893 kg

100 g oldatban van 60 g kénsav

Mennyi oldatban van 6893 kg kénsav?

m = `6893/60*100` = 11488 kg a kénsavoldat tömege

Az oldat térfogata:

`V=m/rho` = `11488/1.51` = 7608 `dm^3` = 7,6 `m^3` a szükséges kénsavoldat mennyisége.

0