Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pótvizsga kérdések 12.

Főoldal » Középiskola » Kémia
326
20,0 g 99%-os tisztaságú ezüstöt salétromsavban oldottunk. Az így kapott AgNO3 tömege 2,85 kg. Hány százalékos termeléssel dolgoztunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`Ag` + `HNO_3` `rightarrow` `AgNO_3` + ...(azért nem írom le a termékeket, mert töménységtől függően `NO` vagy `NO_2` keletkezik, de a feladat szempontjából lényegtelen, a lényeg hogy 1 mol ezüstből 1 mol ezüst-nitrát keletkezik)

`M_(AgNO_3)` = 169,87 `g/(mol)`

`A_(Ag)` = 107,87 `g/(mol)`

Hát az a helyzet, hogy 20 g (vagyis `20*0.99` = 19,8 g) ezüstből nehezen lesz 2,85 kg ezüst-nitrát.

19,8 g ezüst az `19.8/107.87` = 0,184 mol

Ha 100 %-os a kitermelés, akkor keletkezik `0.184*169.87` = 31,18 g ezüst-nitrát.

Hogy mennyi keletkezett valójában, azt elosztod a fenti 31,18-dal és megszorzod 100-zal, annyi százalékos lesz a kitermelés.

A tizedesvessző és az ésszerűség tekintetében 28,5 g ezüst-nitrát keletkezhet, ez pedig

`28.5/31.18*100` = 91,4 %-os kitermeléssel dolgoztunk. (ha nem annyi, akkor úgy korrigáld)
0