Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pótvizsga kérdések 10.

Főoldal » Középiskola » Kémia
420
Mi a keletkező száraz füstgáz térfogat-százalékos összetétele, ha metánt 10%-os levegőfelesleggel elégetünk? [A levegő összetétele φ(O2) = 21 és φ(N2) = 79%]
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`CH_4` + 2 `O_2` = `CO_2` + 2 `H_2O`

Induljunk ki 1 mol metánból. Ehhez hozzáadunk az egyenlet szerint 2 mol oxigént, a felesleg miatt ennek 1,1-szeresét, vagyis 2,2 mol oxigént.

100 mol levegőben van 21 mol oxigén és 79 mol nitrogén

2,2 mol oxigén mellett van `2.2/21*79` = 8,28 mol nitrogén.

A keletkezett elegyben lesz:

- A nitrogén változatlanul marad, 8,28 mol

- A felesleg oxigén, 2,2-2 = 0,2 mol

- Keletkezik 1 mol `CO_2`

- A vízgőzzel nem számolunk, a száraz füstgáz %-os összetételére kíváncsi a feladat.

Összesen van 8,28+0,2+1 = 9,48 mol elegy

9,48 mol elegyben van 8,28 mol `N_2` ; 0,2 mol `O_2` és 1 mol `CO_2`

100 mol elegyben van `100/9.48*8.28` = 87,34 tf% `N_2`

`100/9.48*0.2` = 2,11 tf% `CO_2` és

`100/9.48*1` = 10,55 tf% `O_2`.
0