Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pótvizsga kérdések 9.

Főoldal » Középiskola » Kémia
353
12,50 g 40 °C-on telített BaCl2 oldathoz 30 g 49%-os vizes kénsav-oldatot csepegtetünk.
Hány g BaSO4 válik ki és milyen lesz a keletkezett oldat %-os összetétele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`BaCl_2` + `H_2SO_4` = `ul(BaSO_4)` + 2 `HCl`

`M_(BaCl_2)` = 208,2 `g/(mol)`

`M_(BaSO_4)` = 233,4 `g/(mol)`

`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

Szükségünk lesz még a `BaCl_2` oldhatóságára 40 °C-on. Ezt táblázatból kikeresve 40,7 g só/100 g víz.

140,7 g oldatban van 40,7 g `BaCl_2`

12,5 g oldatban van `12.5/140.7*40.7` = 3,616 g `BaCl_2`, ami `3.616/208.2` = 17,4 mmol

A kénsavoldat

30 g-jában van `30*0.49` = 14,7 g kénsav, ami `14.7/98` = 0,15 mol (150 mmol)

A reakció során keletkezik 17,4 mmol `BaSO_4` csapadék, ami `0.0174*233.4` = 4,061 g. Ez kiválik az oldatból és ennyivel csökken az oldat tömege:

`m_("oldat")` = 12,5 + 30 - 4,061 = 38,491 g lesz a keletkező oldat.

Lesz az oldatban HCl, ez `2*17.1` = 34,2 mmol, ami `0.0342*36.5` = 1,248 g

A feleslegben levő kénsav 150-17,4 = 132,6 mmol, ami `0.1326*98` = 13 g

A végső oldat

38,491 g-jában van 1,248 g HCl és 13 g `H_2SO_4`

100 g-jában van `100/38.491*1.248` = 3,24 g HCl és

`100/38.491*13` = 33,77 g `H_2SO_4`

Az oldat HCl-ra 3,24 tömeg%-os, `H_2SO_4`-ra 33,77 tömeg%-os.
0