Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pótvizsga kérdések 8.

Főoldal » Középiskola » Kémia
433
Számítsuk ki, hogy hány ml 10%-os HCl oldat (sűrűség 1,05 g/cm3) szükséges 132 g 95%-os tisztaságú ZnCO3 oldásához, ha a HCl-ot 15%-os feleslegben alkalmazzuk! Számítsuk ki, hogy a keletkezett oldatban hány mol% ZnCl2 van! (A szennyezés HCl-ban oldhatatlan.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`ZnCO_3` + 2 `HCl` = `ZnCl_2` + `H_2O` + `CO_2`

`M_(ZnCO_3)` = 125,4 `g/(mol)`

`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

`M_(ZnCl_2)` = 136,3 `g/(mol)`

Az anyagban van `132*0.95` = 125,4 g cink-karbonát, ami 1 mol.

Ehhez szükséges a reakcióegyenlet szerint 2 mol HCl, ami `2*36.5` = 73 g.

A HCl-oldat 10 %-os, az oldat tömege tehát 730 g. Ha 15 % feleslegben alkalmazzuk, akkor `1.15*730` = 839,5 g. A HCl-oldat térfogata pedig `839.5/1.05` = 799,5 `cm^3`.

Nézzük a keletkezett oldatot:

Van benne 1 mol `ZnCl_2`; ami 136,3 g. Keletkezik még víz, 1 mol, 18 g.

A HCl-felesleg 15 %, az `0.15*73` = 10,95 g, vagyis 0,3 mol.

Az oldat tömege: A HCl-oldat 839,5 g; a feloldott cink-karbonát 125,4 g; ez eddig 964,9 g (a szennyeződést nem kell beleszámolni, mert nem oldódik). Ebből lejön a keletkező `CO_2`, ami 1 mol, 44 g. Így marad nekünk 964,9-44 = 920,9 g. Ha ezekből levonjuk a cink-klorid és a visszamaradt HCl mennyiségét, megkapjuk az oldatban levő víz mennyiségét.

920,9-(136,3+10,95) = 773,65 g (a keletkezett 1 mol vizen felül). Ez `773.65/18` = 42,98 mol víz + 1 mol keletkezett = 43,98 mol víz.

43,98 mol víz + 1 mol cink-klorid + 0,3 mol HCl = 45,28 mol az oldat

45,28 mol oldatban van 1 mol cink-klorid és 0,3 mol HCl

100 mol oldatban van `100/45.28*1` = 2,2 mol cink-klorid és

`100/45.28*0.3` = 0,66 mol HCl

Az oldatban van 2,2 mol% `ZnCl_2` és 0,66 mol% `HCl` (a többi víz 100-ra kiegészítve).
0