Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pótvizsga kérdések 7.

Főoldal » Középiskola » Kémia
329
A KMnO4 a HI-dal savas közegben az alábbi (kiegészítendő) reakcióegyenlet szerint reagál:
KMnO4 + HI + H2SO4 = K2SO4 + MnSO4 +I2
10 g 96%-os tisztaságú KMnO4 hatására hány g I2 szabadul fel? Hány cm3 20%-os HI-oldat (sűrűség 1,16 g/cm3) szükséges a reakcióhoz, ha a HI-ot 10%-os feleslegben alkalmazzuk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2 `KMnO_4` + 10 `HI` + 3 `H_2SO_4` = `K_2SO_4` + 2 `MnSO_4` + 5 `I_2` + 8 `H_2O`

`M_(KMnO_4)` = 158 `g/(mol)`

`M_(I_2)` = 254 `g/(mol)`

`M_(HI)` = 128 `g/(mol)`

10 g 96%-os tisztaságú anyagban van 9,6 g `KMnO_4`, ami `9.6/158` = 0,06 mol

A reakcióegyenlet szerint keletkezik `0.06/2*5` = 0,15 mol jód, ami `0,15*254` = 38,6 g jód keletkezik.

A 0,06 mol `KMnO_4`-hez szükséges `0.06/2*10` = 0,3 mol HI, ami `0.3*128` = 38,4 g HI.

Az oldat 20 %-os, vagyis a HI-oldat tömege `38.4*100/20` = 192 g

A HI-oldatot 10 % feleslegben alkalmazzuk, így a 110 % megfelel `192*1.1` = 211,2 g-nak, ennek a térfogata pedig

`V_("HI-oldat")=m/rho` = `211.2/1.16` = 182,1 `cm^3`.
0