Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pótvizsga kérdések 6.

Főoldal » Középiskola » Kémia
464
A jód egyik legfontosabb ipari előállítása nátrium-jodátból történik redukcióval az alábbi (rendezendő) egyenlet szerint:
NaIO3 + NaHSO3 + Na2CO3 = I2 + Na2SO4 + H2O + CO2
Számítsuk ki, hogy 200 kg 88,4%-os NaIO3-ból hány kg tiszta jód nyerhető, ha a kitermelés 91%-os!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
4 `NaIO_3` + 10 `NaHSO_3` + 3 `Na_2CO_3` = 2 `I_2` + 10 `Na_2SO_4` + 5 `H_2O` + 3 `CO_2`

`M_(NaIO_3)` = 198 `g/(mol)`

`M_(I_2)` = 254 `g/(mol)`

200 kg 88,4 %-os anyagban van `200*0.884` = 176,8 kg nátrium-jodát, ami `176.8/198` = 0,893 kmol

A reakcióegyenlet szerint keletkezik `0.893/4*2` = 0,446 kmol jód, ami `0.446*254` = 113,4 kg

Mivel a kitermelés 91 %-os, ezért ennek csak a 91 %-a keletkezik, vagyis:

`113.4*0.91` = 103,2 kg jód nyerhető.
0