Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pótvizsga kérdések 5.

Főoldal » Középiskola » Kémia
349
100 g vízben 20,6 g vízmentes réz-szulfátot oldunk 20 °C-on. 10 g kristályos réz-szulfát (CuSO4∙5 H2O) oldásához mennyi vízre van szükség?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(CuSO_4)` = 159,5 `g/(mol)`

`M_(CuSO_4*5H_2O)` = 249,5 `g/(mol)`

10 g kristályos réz(II)-szulfát megfelel `10/249.5*159.5` = 6,393 g vízmentes réz(II)-szulfátnak.

Az első oldatunk tömege 120,6 g, ebben van 20,6 g réz(II)-szulfát

Mennyi oldatban van 6,393 g réz(II)-szulfát?

x = `6.393/20.6*120.6` = 37,426 g oldat lesz, belemegy a 10 g kristályos réz(II)-szulfát, szükséges tehát 37,427-10 = 27,426 g víz.
0