Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pótvizsga kérdések 4.

Főoldal » Középiskola » Kémia
372
32,5%-os tisztaságú CaH2-ből vízzel H2-t fejlesztünk. Mennyi CaH2-re van szükség ahhoz, hogy egy 50 l-es tartályt 202650 Pa nyomású 25 °C-os H2-vel megtöltsünk? A fejlesztőkészülékben 4% veszteséggel kell számolnunk.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`CaH_2` + 2 `H_2O` = `Ca(OH)_2` + 2 `H_2`

p = 202650 Pa

V = 50 l = 0,05 `m^3`

T = 25 C° = 298 K

n = `(pV)/(RT)` = `(202650*0.05)/(8.314*298)` = 4,09 mol hidrogéngáz fér a készülékbe, ez felel meg 96 %-nak.

100 %-nak megfelel `100/96*4.09` = 4,26 mol hidrogéngáz. Ez keletkezik feleannyi, azaz 2,13 mol `CaH_2`-ből; ami `2.13*42` = 89,46 g.

A kiindulási anyag 32,5 % `CaH_2`-et tartalmaz, ami 89,46 g.

100 % pedig `100/32.5*89.46` = 275,3 g anyagból indultunk ki.
0