Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pótvizsga kérdések 3.

Főoldal » Középiskola » Kémia
365
Egy 5 l-es gazométert 25 °C-on 121 590 Pa nyomásra kell kén-hidrogéngázzal feltölteni. A kén-hidrogént FeS-ból állítjuk elő sósavval. Hány gramm technikai vas(II)-szulfidot kell felhasználni, ha az 80% FeS-t tartalmaz és hány g 10%-os savoldat kell hozzá?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`FeS` + 2 `HCl` `rightarrow` `FeCl_2` + `H_2S`

`M_(FeS)` = 88 `g/(mol)`

`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

p = 121590 Pa

V = 5 l = 0,005 `m^3`

T = 25 °C = 298 K

n = `(pV)/(RT)` = `(121590*0.005)/(8.314*298)` = 0,245 mol `H_2S` keletkezik.

Ehhez szükséges ugyanennyi mol `FeS`, ami `0.245*88` = 21,6 g

21,6 g vas(II)-szulfid felel meg 80%-nak.

100 %-nak felel meg `100/80*21.6` = 27 g technikai vas(II)-szulfid.

Szükséges továbbá `2*0.245` = 0,49 mol HCl, ami `0.49*36.5` = 17,885 g, ez a 10 %

Az sósavoldat mennyisége ennek tízszerese, tehát 178,85 g.
1