Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pótvizsga kérdések 2.

Főoldal » Középiskola » Kémia
455
Hány tömegszázalék vizet tartalmaz a rézgálic (CuSO4∙5 H2O)?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(CuSO_4)` = 159,5 `g/(mol)`

`M_(CuSO_4*5H_2O)` = 249,5 `g/(mol)`

249,5 g kristályos réz(II)-szulfátban van 249,5-159,5 = 90 g víz (Vagy 5 `H_2O` az `5*18=90` g)

100 g kristályos réz(II)-szulfátban van `100/249.5*90` = 36,07 g víz

A kristályos rézgálic 36,07 tömeg% vizet tartalmaz.
0