Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

190
Csatolt kep
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
* [...] hogy:
a) VAN legalább 6 diák [...]
b) VAN legalább 2 tanuló [...]
Így már több értelme van a mondatoknak.

Ilyenkor, amikor az a feladat, hogy "lássuk be, hogy *legalább* bekövetkezik valami", ilyenkor mindig a legrosszabb eshetőséget kell megnézni, mert ha arra igaz a kérdéses helyzet, akkor minden más esetre is, hiszen a legrosszabb eset áll a legmesszebb attól, hogy igaz legyen a feltevés.

a)
Jelen esetben az a legrosszabb helyzet, hogy ha a lehető legkevesebb diáknak esik a hét ugyanazon napjára a születésnapja. Vagyis van 7 ember, akiknek mind hétfőtől vasárnapig van a szülinapjuk egymás után. Majd újabb ilyen 7 ember. Majd megint, egészen `5*7=35` főig, amikor is a 35 főből 5 ember van, akinek hétfőn van a szülinapja, 5-nek kedden, 5-nek szerdán, egészen vasárnapig. 5-5 ember a hét mind a 7 napjára. Tehát a 36. embernek a hét akármelyik napján is van a születésnapja, akkor is azon a napon ő lesz a 6., akinek azon a napon van a szülinapja, hiszen van már 5 másik fő mindegyik napra. Tehát lesz 6 diák az utolsó emberrel együtt, amivel a hatuknak ugyanazon a napon van a születésnapjuk.

b)
Itt megint csak a legkedvezőtlenebb esetet kell kigondolni. Vagyis ha a leghosszabb hónap utolsó napjáig bezáróan minden napra van egy ember egy szülinappal. Egy hónap legnagyobb számú napja az 31-e lehet, vagyis ha van a 36 emberünkből 31, akiknek sorban 1-jére, 2-ára, 3-ára... esik a szülinapjuk egészen 31-éig, akkor ez lesz a legrosszabb eset. Viszont 31 fő után marad még `36-31=5` emberünk, akinek akármelyik hónap napján is van a szülinapjuk, akkor is van már legalább még 1 olyan ember - összesen 2 -, akinek ugyanazon a napon van a szülinapja. Vagyis van legalább ötször 2-2, olyan emberünk, akiknek a születésnapjuk a hónap ugyanazon napjára esik. A legrosszabb eset, hogy van 5 különböző pár ember, akiknek külön-külön a hónap ugyanazon napján van a szülinapjuk, vagyis esetenként ez legalább 2 ember.
Módosítva: 1 éve
1