Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sudoku

241
A nyáron a hosszú és unalmas napokat újítani szeretném ezért találtam még a nagyi padlásán egy sudoku könyvet, amit szeretnék kitölteni. A nagyival nem tudok most beszélni, mivel Afrikában nyaral és kérte, hogy nyaralása alatt ne hívjuk fel őt nem fontos információkkal. Szóval hozzátok fordulok. Mi ennek a sudokunk a lényege, szabályok? Hogyan kell játszani? Valaki segít kitölteni az első táblázatot? Előre is köszi. :) https://drive.google.com/file/d/1lznXTZzJKAriFG3jw6-VpaXOguZ4RsrU/view?usp=sharing
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fejtörő

Válaszok

2
Röviden az a szabály, hogy minden sorban, oszlopban és négyzetben (ezen a képen téglalapban) 1-től 9-ig minden számnak szerepelnie kell, és mivel csak 9 hely van ezért minden szám csak egyszer. És az üres helyeket ki kell tölteni a már beírtak alapján következtetve.

A YouTube-on találsz videókat magyarul, angolul is, ahol mindenféle (nagyon könnyűtől nagyon nehézig) sodokut oldanak meg.

Itt egy magyar videó egy könnyebb sodoku megoldásáról: https://youtu.be/_ePY3PpzSow

(Egyébként én nem vagyok nagy sodoku mester, ez minden, amit tudok.)
3

Kitöltöttem neked a sudokut, amit csatoltál. :) Egész könnyű volt, úgyhogy neked is biztos menni fog. A lényeg, hogy minden sorban, oszlopban és 3x3-as négyzetben is csak 1x szerepelhet minden szám 1-9. Noha csak ennyi a szabály, de pusztán ennyiből is rengeteg következtetést és megfigyelést lehet alkotni, amivel következtethetünk arra, hogy hova kerülhet, vagy épp nem kerülhet egy bizonyos szám és van, hogy kizárásos alapon jutunk el a megoldásig, ugyanis a játék bármely pontján egy szám mindig teljes bizonyossággal beírható valahova.

Sok sikert a gyakorláshoz! :)
Módosítva: 1 éve
2