Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek.

Főoldal » Középiskola » Matematika
478
Ha egy mértani sorozatot tekintünk, és annak a második tagja 6, a harmadik pedig -12, akkor számítsa ki a sorozat első tíz tagjának az összegét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_2 = 6 ``", "`` a_3 = "-12"`

`q = a_3/a_2 = "-12"/6 = "-2"`

`S_n = a_1(q^n-1)/(q-1)`

`a_1 = a_2/q = 6/"-2" = "-3"`

Tehát:
`S_(10) = "-3" (("-2")^10-1)/(("-2")-1) = cancel "-3"(1024-1)/(cancel "-3") = 1023`
Módosítva: 4 éve
0