Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
565
Tudjuk azt, hogy az f egyenes egyenlete 2x-y=5, akkor adja meg a normálvektorát az f egynek! Írjon fel egy olyan egyenletet is, ami párhuzamos az f egyenessel, és áthalad a (2;1) pontnál.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`f": " 2x-y=5`

a)
Ha `Ax+By+C=0 => n(A, B)`
Vagyis
`n(2; "-1")`

b)
Ha `n(A, B), P(x_0, y_0)`, az egyenes egyenlete: `Ax+By = Ax_0+By_0`
Tehát, ha `P(2; 1)`:
`2x-1y = 2*2-1*1 = 3`

Vagyis az egyenes egyenlete, ami párhuzamos `f`-re és áthalad a `P` ponton:
`2x-y = 3`
Módosítva: 4 éve
0