Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Parabola 4. Feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
712
Fókuszpont, tengelypont, vezéregyenes kiszámítása, ha a következő a parabola egyenlete:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`y=(x-2)^2`

A függvénytranszformációk miatt az alapfüggvény el van tolva az x tengely mentén pozitív irányba 2 egységgel.

Az `y=x^2/(4p)` esetén 4p = 1 `rightarrow` `p=1/4`

A fókuszpont az alapfüggvény esetén a (0;p) pont, ehhez képest (2;0)-vel el van tolva a függvénytranszformációk miatt.

`F(2;1/4)`

Vezéregyenes: y = -p, vagyis `y=-1/4`

A tengelypontot (ha a meglévő adatok alapján akarod számolni, akkor) a vezéregyenes és a fókusz távolságának felezőpontjaként lehet a legegyszerűbben meghatározni.

`(1/4+(-1/4))/2` = 0

A tengelypont tehát T(2;0).
2