Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
718
Valaki tud segíteni a matek feladatban? Az egyik feladatgyűjteményben találtam a feladatot, de sajnos nem értem.

Töltse ki a táblázatot, hogy igaz legyen a háromszög adataira!

https://drive.google.com/file/d/1mFvQ854OzlPKawl9937S3hfD8-v-jpHJ/view?usp=sharing
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Milyen alakzat ez tesvérem? Mc micsoda kiskutya? vagy van valami mértékegysége is?
Módosítva: 4 éve
-6

Itt olyan kevés adat van, hogy ez valószínűleg derékszögű háromszögre vonatkozik.

Az oldalakat Pitagorasz-tétellel számolhatod. (`a^2+b^2=c^2`)

A szögeket valamelyik szögfüggvénnyel, szinusz vagy koszinusz, válogathatsz.

`sin alpha=a/c` ; `cosalpha=b/c` ; `beta=90-alpha`

Az x és y a befogók átfogóra eső merőleges vetületei, (ha a-hoz x, b-hez y tartozik). Itt érdemes a befogótételt használni.

`x=a^2/c` és `y=b^2/c`

A c oldalhoz tartozó magasságot pedig `m_c=(a*b)/c` képlettel számolhatod. (Ez a területképletekből levezethető).

Az utolsó kettő kicsit összetettebb, de ennyi adat elég.

`x=a^2/c` és `a=c*sinalpha` `rightarrow` `x=(c*sinalpha)^2/c` = `c*sin^2 alpha`

c = `x/(sin^2alpha)` és abből már egyszerű a többit.

Az utolsónál csak a szögeket és a magasságot ismerjük.

`m_c=(a*b)/c` = `((c*sinalpha)*(c*cosalpha))/c` = `c*sinalpha*cosalpha`

`c = m_c/(sinalpha*cosalpha)` és a többit, ahogy az elején.

A c = x+y-ra lehet ellenőrizgetni.
2

Valami ilyesmiről kéne hogy szó legyen, habár annak az `alpha [c]`-nek nincs valami sok értelme... De azt leszámítva a többi adat csak így áll össze.

Ezek után a Pitagorasz-tételből, a befogó tételből, a magasság tételből, illetve a szögek valamely szögfüggvényéből adódik bármely adat bármely másik két adatból (Kivéve ha csak a két szög adott. Illetve ha csak az egyik befogó és a másik befogóhoz tartozó átfogó szakasz van megadva az a legnehezebb eset.).

Valamint vegyük észre, hogy `ABC ∼ ACD ∼ BCD`, vagyis ezen háromszögek oldalainak arányai egyenlőek, mivel a szögeik is egyenlőek.
Módosítva: 4 éve
2