Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feladat amiben elakadtam!

Főoldal » Középiskola » Matematika
517
Egy 80 cm² területű körből két körszeletet levágunk oly módon hogy a két vágási felület közötti távolság 3 cm.

Számítsd ki a két levágott körszelet területét.
Számítsd ki a teljes vágás után keletkezett test területét és kerületét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Nekem ebből nem derül ki, hogy hogyan van megvágva a kör. Még ha párhuzamosan is vágunk 3 centire egymástól, még akkor is lehet bárhol a körön belül az a két vágás.
0

Fogalmam sincs hogy jó e de én speciel így értelmeztem a kérdést. Aztán kiderül hogy a többiek milyen meglátáson vannak.
A kép erősen torzított képet ad csak az elképzelés érdekében csináltam.
4

Én a vágások távolságát `d`-vel, a sugarat `r`-rel, a vágások húrját `c`-vel, a hozzájuk tartozó köríveket pedig `i`-vel jelölöm.

a)
A kör területéből először is kiszámolhatjuk a sugarát.
`T = r^2 pi => r = sqrt(T/pi) = sqrt(80/pi) = 4 sqrt(5/pi) ~~ "5,046 cm"`

Ezek után mondjuk a szögeket volna jó megtudni. Szerencsére az `ABO` (az ábrán) egy olyan háromszöget alkot, aminek ismert mindegyik oldala, vagyis a koszinusztétellel kiszámolható `beta`.
`d^2 = r^2+r^2-2rr*cos beta ``=>`` cos beta = (2r^2-d^2)/(2r^2) = (160-9 pi)/160 ``=>`` beta = cos^"-1"((160-9 pi)/160) ~~ "34,585°"`

Amiből `alpha`:
`alpha = 180° - beta ~~ "145,415°"`

A körszelet területét ezek után úgy kaphatjuk meg, hogy a hozzátartozó körcikkből kivonjuk azt a háromszöget, amiben eltér a körszelet a körcikktől. Az ábrán például a baloldali körszelet területét úgy kapjuk, hogy ha az `AOD` körcikk területéből kivonjuk az `AOD` háromszög területét.

Egy körcikk területe úgy aránylik a teljes kör területéhez, ahogy a hozzátartozó középponti szög a teljes szöghöz. Tehát
`T_"körcikk"/T_"kör" = alpha/(360°) ``=>`` T_"körcikk" = r^2 pi * alpha/(360°) ~~ "32,314 cm"^2`
A háromszög területe pedig kiszámolható két oldal és a közrezárt szögük szinuszával:
`T_(/_\\) = (rr sin alpha)/2 ~~ "7,227 cm"^2`

Tehát a körszelet területe:
`T_"körszelet" = T_"körcikk" - T_(/_\\) ~~ "25,087 cm"^2`
Ha mindkettő kell, akkor az ennek a kétszerese:
`2*T_"körszelet" ~~ "50,174 cm"^2`

b)
A vágás után kapott síkidom területe a következőképpen adódik:
`T_"vágott kör" = T-2*T_"körszelet" ~~ 80-"50,174" = "29,826 cm"^2`

A kerület már kicsit összetettebb ennél. Az eredeti kör kerületéből le kell vonni a körszeletekhez tartozó körívet (`i`) és hozzáadni a hozzátartozó húrok hosszát (`c`). A húr hasonlóan alakul, mint a körcikk. A húr hossza úgy aránylik a teljes kerülethez, mint a hozzátartozó szög a teljesszöghöz. Azaz
`i/(2 pi r) = alpha/(360°) => i = 2 pi r*alpha/(360°) ~~ "12,807 cm"`

A `c` húr pedig mondjuk kiszámolható a koszinusztétellel, mint ahogy `beta`-t is kiszámoltuk, csak itt most a szög megvan (`alpha`) és most az oldal nincs meg.
`c^2 = r^2+r^2-2rr*cos alpha ``=>`` c = sqrt(2r^2(1-cos alpha)) ~~ "9,636 cm"`

Ami azt jelenti, hogy
`K_"vágott kör" = K - 2i + 2c = 2 pi r - 2(i+c) = 2(pi r-i+c) ~~ "25,365 cm"`
Módosítva: 4 éve
3