Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Molekulák képződése, összetett ionok

Főoldal » Középiskola » Kémia
733
A közepes termés eléréséhez 1 hektárnyi területre 75 kg nitrogén szükséges egy szezonra. Hány kg ammónium-nitrát-tartalmú műtrágyát kell ennek biztosítására felhasználni, ha azt tudjuk, hogy a műtrágya 20%-a nem hasznosul?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`M_(NH_4NO_3)` = 80 `g/(mol)`

1 mol (80 g) ammónium-nitrátban van 2 mol nitrogén (28 g).

1 hektárra szükséges 75 kg nitrogén, ez megfelel `75/28*80` = 214,3 kg ammónium-nitrátnak.

Ez lesz a 80 %; nekünk a 100 % kell, mert 20 % nem hasznosul.

Összesen tehát `214.3/0.8` = 267,9 kg ammónium-nitrát műtrágyát kell kiszórni.
1