Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Molekulák képződése, összetett ionok

Főoldal » Középiskola » Kémia
725
Egy háromértékű és egy kétértékű sav nátriumsója moláris tömegének a különbsége 22. Mit állíthatunk a két sav moláris tömegéről? Melyik két savról lehet szó?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(Na_3X)` = `3*23+x` `g/(mol)`

`M_(Na_2Y)` = `2*23+y` `g/(mol)`

A különbség:

`3*23+x-(2*23+y)=22`

23+x-y=22

x-y=-1

A két anion tömegének a különbsége 1; ebből megállapíthatjuk, hogy a két sav moláris tömege megegyezik (az egyikhez csapunk két hidrogént, a másikhoz hármat), ez pedig az ismert szervetlen anionok közül a foszfát és a szulfátion.

A két sav tehát a foszforsav és a kénsav.

`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

`M_(H_3PO_4)` = 98 `g/(mol)`
0